Anders omgaan met autisme

Contact leren maken

Na jarenlange ervaring met CSL (Contactgericht Spelen en Leren), een mooie manier om contact te maken met iemand met autisme, wil ik dit graag delen.

Inmiddels is Spelend leren een onderdeel van onze eigen methode: pASSend Eigen-Wijzer. We gaan hierbij uit van het contact maken. Dit is vaak heel moeilijk bij mensen of kinderen met een vorm van autisme. Het uit zich in frustratie die vooral het gezin en de omgeving treffen. Vanuit het contact maken kunnen we verder. Spelenderwijs kunnen we aanleren wat we willen of nodig is.

De controle kwijt zijn

Ook al zijn we nog zo liefdevol, de beker is een keer vol. Zeker als de omgeving zich ermee gaat bemoeien. Ouders geven de controle uit handen aan iedereen die in de naaste omgeving is en voelen zich dan vaak schuldig ten opzichte van zichzelf. Ook is er vaak een schuldgevoel naar de rest van het gezin en schaamte naar de omgeving.

‘Mijn kind is anders, gedraagt zich anders en is weinig te sturen. Al die andere ouders doen het geweldig en mijn kind doet precies wat ik niet wil.’

Hier ligt vaak het probleem. We willen het kind met autisme wat laten doen, die al meteen besluit, om wat voor reden, dit niet te doen. Wat overblijft is STRIJD. Deze strijd kunnen we meestal niet winnen. We moeten dus een andere manier ontwikkelen om met het kind om te gaan. Tijdens deze workshop leggen we uit hoe dit kan.

De controle terug winnen

Tijdens deze workshop geven wij u handvatten om op een andere en liefdevolle manier met onze autistische medemens omgaan en daardoor vaker de vrede kunnen bewaren en meer kunnen genieten van ons gezin. Het prettige aan deze benadering is misschien nog wel, dat het bij iedereen werkt. Niet alleen bij je kind, maar ook bij je ouders, familie, buren en iedereen die op je pad komt! We kunnen nooit het autisme uit iemand halen, we moeten naar dit kind toe en het autisme accepteren.

Wilt u meer weten? Bel of mail.